© Edicions de la Ela Geminada
© Autor: Ernst Robert Curtius
© traducció Marc Jiménez Buzzi
Edició i introducció: Antoni Martí Monterde
I.S.B.N.: 978-84-938587-8-0


Els qui han tingut el plaer de llegir els llibres que publica Edicions de la Ela Geminada saben que la voluntat nítida de l’editor consisteix en recuperar textos de gran vàlua i traduir-los a la llengua catalana.

Com ja hem comentat en altres llibres (vegeu les ressenyes ) de l’editorial esmentada, seguim posant l’èmfasi en fer notar al lector que per aquesta aposta valenta, l’editorial compta amb un elenc de traductors impecables que fan de la traducció una inesgotable virtut.

La dimensió destacable, com a valor primordial, del romanista i comparatista alsacià Ernst Robert Curtius (1886-1956), remet a una línia de recerca filològica i a una reflexió sobre la profunda crisi de l’humanisme en un dels moments més difícils de l’Europa del segle XX.

Aquests escrits (força desconeguts), que apleguen els 30 articles que Curtius va publicar entre el 1907 i el 1932, procedents de diverses publicacions a diferents mitjans de comunicació, són una mostra de la monumental trajectòria intel·lectual, erudita i literària, d’un autor clarivident, de llenguatge sobri i d’intel·ligència punyent.

Les seves aproximacions metodològiques, exposades de manera brillant en l’assaig Sobre la psicologia de l’entesa franco-alemanya (dues cultures sovint enfrontades); o la delectable prosa, clara i precisa, de l’article que va redactar per al monogràfic dedicat a Goethe el 1932 on descriu les llums i les ombres de la figura paradigmàtica del pensador alemany; o les anàlisis critiques que manifesta sobre el crítics literaris T.S. Eliot, Ferdinand Brunetière i Maurice Barrès, configuren el mapa d’una cosmogonia del saber.

Curtius se centrà permanentment en l’assetjament de l’esperit europeu que, segons pensava l’autor, s’anava transformant per models alternatius de l’època: l’americanisme i el bolxevisme.

La ciència de la cultura i el pensament (remetent sempre a la filologia) que desplegà Curtius en aquesta antologia de sobergs assajos són una resposta contundent a aquell que s’interroga amb llibertat. Amb la seva intel·ligència crítica, l’assagista alemany cisellà els valors (ideològics i polítics) europeistes i, al mateix temps, va tenir l’energia suficient per proposar un nou humanisme capaç de preservar l’esperit de la tradició europea.

Escrit per: Carme Miró
Publicat: 29 setembre 2012
sonograma magazine


Crisi de l'humanisme, autor: Ernst Robert Curtius, edició: Antoni Martí Monterde
traducció: Marc Jiménez Buzzi, ©Edicions de la ela geminada