Pàg. 12

Aquest poeta s’excedeix tant en els seus esforços, que ja no l’entenen ni els de la seva colla. Les persones ínfimes que porten camises insignificants no poden seguir la volada de les seves armilles policromes. Així, doncs, ha de carregar la creu de l’home solitari. En el seu retir, aquest esperit incomprès pel seu temps ofereix un espectacle que omple de temor reverencial. És, de tots, el que sap ocupar-se durant més temps de si mateix, concentrar-se en si mateix. Lluny de l’enrenou, s’està durant hores davant del mirall: en fin seul amb la seva corbata!... Però ell també acabarà obrint-se camí, i d’ell es dirà un dia, en justa estima dels seus mèrits:

«Fou un poeta que no es vestia segons els patrons. Posseïa un talent peculiar, que s’expressava fins i tot en la forma absolutament original dels seus botins. Un coll que no combinés amb la camisa revoltava aquesta naturalesa sensible. Al seu agudíssim dot d’observació, intensificat encara per un monocle esmerilat, no se li escapava cap falta d’etiqueta, i la bona impressió que li hauria pogut fer una corbata elegant, era anorreada tot seguit per un mocador que sortís més del compte de la butxaca de la jaqueta. Els estats d’ànim més intensos, els pensaments més originals, tot allò amb què els altres haurien obtingut èxits literaris, ell ho aplicava als seus bells cinturons. Aquest poeta fou únic. Déu ens guard dels seus epígons!».

Com es veu, no sempre era només un interès estricatment professional allò que animava els habituals al Cafè literari; alguns d’ells feien gala d’una comicitat humana, en sentit general. Si els perdoneu la insignificància, us podreu alegrar ben bé de la seva eficàcia. No hauríem de passar per alt ni el més ínfim dels aspirants que, en la lluita que es produeix al Cafè, malden per fer-se un lloc a la taula dels literats consagrats. El desenvolupament dels incompetents emergents és un espectacle de la més gran suggestió, i resulta molt còmic de veure, a través d’una finestra del Cafè, com avui el novici és introduït per l’home entronitzat ahir.

 
enrera
endevant