Pàg. 7

 Però sembla que, fins i tot dins d’aquests límits modestos, Europa sí que tenia algun secret per a ell, atès que, superat amb escreix el termini de les quatre setmanes, encara no s’havia pronunciat sobre els descobriments realitzats al Cafè Griensteidl. Però, ben mirat, potser el fet d’haver romàs inconeguts després del gran rebombori inicial és el que ha procurat renom a aquests joves escriptors.

La circumstància que un d’aquells joves encara anava al Gymnasium40 va fer que el descobridor, tot entusiasmat, exclamés:

- Goethe al banc d’escola!

Hom s’afanyà a guanyar-se el jove per al Cafè, i els seus pares en persona van presentar-lo: calia mostrar que el noi havia heretat del pare l’estatura i una disposició seriosa davant la vida, i de la mare el natural alegre, el gust de fabular. Els seus gests van adoptar ben aviat el matís d’allò etern, la seva correspondència esdevingué «intercanvi epistolar». Va posar-se a escriure un fragment41, i la seva maduresa el dugué a reservar els manuscrits per al paquet dels seus escrits pòstums.

Una de les flors més delicades de la décadence va brostar al Cafè Griensteidl en la figura d’un jove baró, el to amanerat del qual, segons es deia, es remuntava a les croades42. Al senyor de Linz va agrada intel·ligent!», el seu mentor va sentir: aquí hi ha una plètora d’afectació que la literatura no s’ha de deixar perdre. Així fou com se li desvetllà al jove la consciència de la seva sensibilitat, la qual cosa hauria estat ja suficient per estimular-lo a la creativitat. Sumeu a això una fantasia reblerta de records de Kalksburg43, i obtindreu una novel·la, El jardí d’infància del desconeixement44, producte d’aquella manca d’intel·ligència, més coneguda pel nom d’«art pur», que sol folrar-se amb les imatges associades al mot «vienès».

 
enrera
endevant